Dansa, fastän hjärtat brister

Skrivet 2012-06-30 Klockan 10:25:08

Blir så jävla less på internetuppkopplingen på landet alltså. Blääää. Det går inte att ladda upp bilder............
 
Ivilket fall. Det var roligt igår. Jättekul faktiskt. Fast jag fick magkatarr på kvällen sen. Det var inte fullt så roligt. Åkte hem till mamma som pysslade om mig med vetekudde och grejer. Sen sov jag som ett barn på julaftonskvällen.
 
Idag ska jag jobba röven av mig, antar jag. Börjar ett och jobbar till stängning. In i  köket och svettas bara!
Kom dit och muntra upp mig för tusan.
 
 


Dy

Skrivet 2012-06-29 Klockan 16:46:52

Ska på fotografering. Bråttas med tankar om min nya kropp. Det känns så jävla jobbigt och ovant. Jag är inte van vid en mage som inte går inåt. Har inte haft en mjuk mage på sju år. Varför ska det alltid vara så jävla drygt?

Idag känns friheten så jävla långt bort...


Ur kompendiet, del 1

Skrivet 2012-06-29 Klockan 09:43:34

För två år sedan, när jag började min första kamp mot sjukdomen ägnade jag sommaren mellan ettan och tvåan att skriva ett stort kompendium om allt jag fått uppleva. Jag har under alla år jag mått dåligt skrivit på olika sätt. Och kompendiet var ett sätt att bearbeta det hela genom att sätta ihop alla texter för att se vilka händelser som ledde till vad.
 
Jag tänkte dela några avsnitt ur kompendiet här i bloggen. Allt ifrån texter som jag skrev när jag gick i sjuan, till texter för ett par årsedan. Och även lite gamla bilder.
Först ut: Inlednningen
 

Jag minns mitt första uppvaknande. Jag var 13 år och stod med pappa i badrummet på nedervåningen. Han höll handen om min överarm för att jag skulle se hur smal den var.

”Titta här, sa han. Ser du inte? Det finns ju ingenting att hålla om”.

Jag minns att det var som att komma upp över vattenytan, eller som när man på en filmkamera ändrar fokus från objektet till bakgrunden. Helt plötsligt såg jag. Det var som att sätta på sig glasögon och för första gången se verkligheten i skärpa. Mina armar var seniga och magra. Det såg inte ut som jag, det såg inte verkligt och inte trevligt ut. Helt plötsligt förstod jag varför mamma grät varje gång hon såg mig. Varför rena anblicken av mig plågade henne så mycket. Jag bestämde mig för att det skulle vara sista gången jag hoppade över lunchen. Från och med nu skulle det bli ändring. Det här var inte friskt, och inte bra. Jag ville inte mer.

 

Jag minns också mitt andra uppvaknande. Jag var 17år och stod i provhytten på Cubus i Mora och provade desperat varenda par svarta leggingsjeans jag kom över. Min förhoppning var att hitta några som satt uppe något så när på kroppen. Jag skulle behöva dem till sommarens jobb ute på färjeläget. Jag slet på mig mitt tredje par och synade min profil i provrumsspegeln. Jeansen hängde som trasor på mig. Det såg bara fult och bylsigt ut. Jag suckade irriterat och ignorerade trycket jag haft i bröstet i flera månader. Jag hade fått det en morgon när jag var ute i ladugården och öste ensilage. Inne i en av kalvboxarna hade jag fått sådan värk att det kändes som om jag skulle svimma. Nu dör jag, nu dör jag! Tänkte jag och grät medans jag fortsatte ösa. Men jag brydde mig inte. Så länge jag hade fått förbränna varenda kalorijävel som smutsat ner min kropp så spelade ingenting annat någon roll.

När jag stod där i provhytten kändes den tiden så långt borta, så avlägsen. Trots att det bara var några få veckor sedan jag upplevt mardrömmen. Jag slet av mig jeansen och tog en snabb titt i en av speglarna. Jag något fruktansvärt i den. Något som fick mig att stanna upp och fundera på vad jag egentligen pysslat med de senaste månaderna. Jag såg något som tidigare hade varit en rumpa. Nu syntes bara hängande hud mellan två stora ben som stack rätt ut. Jag såg ut som en 90årig gammal kärring. Det såg vidrigt ut. Ändå var det första gången på mycket lång tid som jag verkligen kunde se. Jag vred undan spegeln och drog på mig nästa par jeans. Även de var tre nummer för stora, fast jag provade XS. Jag gav upp, klädde på mig och gick ut ur affären.

 

Men däremellan var det tomt. Jag mindes helt enkelt inte mer, vilket störde mig. Jag ville veta varför, när och hur allting egentligen skedde. För ena dagen skrattade jag och nästa gång jag reagerade satt jag med ångest upp över öronen och hade inte så mycket som höjt mungipan på flera månader. Jag ville veta vilka händelser som ledde till vilka konsekvenser och hur allting egentligen hörde ihop. Därför började jag samla ihop gamla texter jag skrivit under några år. Att läsa dem igen gav mig verkligen mer förståelse samtidigt som jag mindes allt jobbigt jag gick igenom då.

 

Jag behövde också bearbeta allt som jag hade gått igenom vilket också var en anledning till att jag började skriva. Och nu känns det som att jag har mer distans till det. Vissa texter är nya, andra är flera år gamla och alla handlar om mig och min sjukdom. Ni kommer märka att det finns mycket aggression i vissa texter. Och självklart har jag inte tagit med dem för att klanka ner någon. Det handlar snarare om att jag vill visa känslan jag hade då och där.

 

Jag har lärt mig av mina misstag och börjat älska livet som aldrig tidigare. Varje dag, ja verkligen varje dag känner jag att all möda jag har lagt ner är värt det. Man kan inte räkna med att få allt serverat, för det fungerar inte så. Jag har lärt mig att man aldrig kan klara någonting utan att verkligen vilja själv. För det var först när JAG ville som det verkligen gick.

 

Sist jag var i Mora sa Dalida att jag var 1/10 som kom dit, bestämde sig och sen bara körde, hur tufft det än var. Och det gjorde mig glad. För om jag kan klara detta, vilket både Dalida och Göran är övertygade om. Jag som tvångsmotionerat, ljugit och manipulerat så gud förbannat, då finns det verkligen hopp för alla med ätstörningar. Till alla som vet vad det verkligen innebär och som varje dag plågas av ångest, ge den JÄVELN!

 

Många kramar!  Gårdagens underbara fältkaffe

Skrivet 2012-06-29 Klockan 09:18:02Ingen är ute efter dig

Skrivet 2012-06-28 Klockan 23:40:37

Ikväll svider det så jävla hårt att se dig drunkna i sjukdomen. Varför kan du inte inse? Varför kan du inte förstå? Du måste kämpa. Vilja. Åh, om jag bara kunde få dig förstå att du är på väg in ett sju års långt helvete.

Det är en fälla, kära du. Och det är så djävulskt svårt att komma loss.


Hur smakar friheten?

Skrivet 2012-06-28 Klockan 23:28:35

Ikväll har jag haft en ritktigt fin stund tillsammans med Tom, David och Lisen. Jag satt hemma och bråttades med tankarna då David frågade mig om jag ville följa med till Tom och dricka kaffe. Lisen följde med och vi satte oss ute på en äng medans solen sakta gick ner och drack kaffe och åt hembakade kakor.

Det var i den stunden som jag blörjade fundera på hur frihet känns. Hur den smakar och luktar. För just då och just där kände jag mig precis så fri som jag kan vara just nu. Precis så bra som jag mådde ikväll, så bra vill jag alltid må.

Hur långt tid är det kvar? Hur kommer jag känna mig? Och hur når jag dit? Så många frågor. Så lite svar. Ett brev till kära fröken J är nog på sin plats. Godnatt med er


Minns ni?

Skrivet 2012-06-27 Klockan 22:26:10

Det gör jag. Men helst vill jag bara glömma.


Work

Skrivet 2012-06-26 Klockan 08:13:08

Jag har blivit lilla barnet igen och flyttat hem till mamma. Sånt är fint. Gratis mat, hohohoohhohohoho.
Nu ska jag jobba röven av mig hela veckan. puss!


Det har varit midsommar....

Skrivet 2012-06-25 Klockan 21:50:22

 
 


Du har så lätt att stampa sönder, när du väl fått in en fot.

Skrivet 2012-06-25 Klockan 21:31:27

Så länge man inte ger upp är slaget aldrig förlorat, antar jag?
 
Det tog väl kanske två timmar. Jag försökte resa mig upp gång på gång. Men det slutade ändå med att jag fann hela tillvaron meningslös och obetydlig. Jag var läskigt nära att krypa ner i en säng och gräva ner mig i ångest. På sista försöket gick det.
 
Då ställde jag mig upp och gjorde något bra av dagen. Och så bra den ändå blev tillslut.  Tänk att jag ändå blivit så erfaren  att jag pallar resa mig ända tills det fungerar. Det är faktiskt förbannat bra gjort av mig. 
 
Idag skänker jag all kärlek till två underbara herrar som gång på gång visar att de bryr sig om mig och direkt hör av sig och frågar hur jag mår. Ni är guld. Puss,


Åt helvete med allt

Skrivet 2012-06-25 Klockan 10:35:11

Idag vill jag helst bara lägga mig ner och dö. Allt är meningslöst och jag mår så jävla pissigt. Hatar livet. Hatar ångest. Fan. Jag visste att den här dagen skulle komma.


Hej rastlöshet och tvivel, jag undrade just när du skulle dyka upp

Skrivet 2012-06-24 Klockan 14:38:26

 
Kan ej lägga upp bilder. Därav denna nyss använda. Så onödigt! Så rolig.
 
 
Det är väl kanske ingen nyhet att jag börjar må ganska så förjävla bra. Jag lever och umgås med alla vänner som jag älskar. Jag har världens bästa Emil som stöttar mig genom allt. Jag har ork att skratta. Jag har ett blåmärke på låret för att Simon är sämst på brännboll.
 
Och mitt i allt detta bubblar miljoner känslor upp.  Jag vill bara bli av med allt nu. Jag vill bli fri på sekund. Helst igår. Jag vill bli av med varenda liten demon och sjuktanke uppe i hjärnkontoret. Och det nu.
 
Fick precis världens längsta och finaste mail av J. Hon förklarade hur stolt hon var över mig. Och hur glad hon var att jag kommit så långt. Hon sa till mig att jag måste ha tålamod. Att jag måste ge det tid hur frisk jag än känner mig. För helt plötsligt kommer en helvetesdag när man helst av allt vill dö under täcket.
 
Åh, jag fasar den dagen. Jag är fan allergisk mot att må dåligt. Har överkonsumerar det en aning. Nu vill jag bara leva livet och göra allt jag aldrig gjort.
 
 


09:31

Skrivet 2012-06-24 Klockan 09:31:42

HEJ. Jag är sämst på att blogga för tillfället. Kan vara livet som kommit emellan faktiskt. Men jag återkommer idag, lite senare. Med en massa bilder också. Puss


Jag hugger i sten.

Skrivet 2012-06-22 Klockan 08:48:44

Jag hugger i sten.
Jag tror att jag sakta börjar se en kontur.
Några armar och ben.
Jag jobbar mig inåt så jag ser en figur.


Det här med att bygga muskler har satt sina spår i mitt huvud. Jag kan inte på något sätt säga att jag inte är glad att det händer. Jag vill se mig själv växa. Jag vill bli kurvig. Jag vill bli vacker. Jag vill bli mänsklig.

Men det gör ont i dem delar av mig som ännu inte är helt trygg. Det smärtar och värker när demonerna inser att jag numera är närmare normalvikt än anorektisk. Och därmed kommer också sjutusen tankar om att jag blivit en ful och äcklig. Jag skulle kunna spy på den ångest som får mig att tvivla för att jag fått en mage som inte går inåt
och en kropp där inte vartenda ben sticker ut. Jag fattar inte hur det kan påverka mig.

Jag vill att hela jag ska skrika av glädje över inte längre vara den enkelspåriga sjuka. Men jag tvivlar. Jag undrar och oroar mig. Men i helvete heller att jag tänker ge upp. Det får kosta hur mycket ångest och oro som helst. För jag vill må så mycket bättre än såhär.


Bildbomb Mora

Skrivet 2012-06-21 Klockan 17:25:37


Jag har inte riktigt haft tid att fotografera när jag varit här, men nu i eftermiddag när jag och Emil gick och handlade tog jag med min fina studentpresent.Annars? Ja. Nej. Imorgon far vi hem 06.28. Party! Konstig vecka. Bra vecka. Fin Emil. Nu- duscha!


Jag har förlorat en tävling, men vunnit ett val...

Skrivet 2012-06-21 Klockan 07:37:05

... har bestämt att stå helt utanför det där som jag blir ledsen av.


Göran är 60år, eller 59 för att vara exakt. Och ja, han ser väldigt stilig ut för att vara så gammal. Någon gång har jag kommenterat det under våra samtal och då brukar han säga Ha! Då skulle du se hur snygg jag var som ung!


Gårdagen var fan riktigt tung. Och jag vet inte ens varför. Jag hade massa jävlig ångest. Men skit samma. Idag ska bli en bättre dag. Jag ska äta lunch med Göran och utklassa Emil på minigolf. Puss på erSamtal med Herr Carlsson

Skrivet 2012-06-20 Klockan 19:05:02

Göran: Jag gör ju allt för dig.
Jag: Åh, du är så snäll.
Göran: Men bara om du gör som jag säger. Annars är det fan slut mellan oss!

Japp, då är alltså vårt förhållande offentliggjort. Och jag som alltid har undrat hur det är att vara tillsammans med en 60-årig gubbe. Hehehehe


Trevlig kväll säger vi!

Skrivet 2012-06-20 Klockan 18:54:18hälsningar från den grå soffan i det blå huset

Skrivet 2012-06-20 Klockan 18:49:07

Här sitter jag och finaste Emil och njuter av att ta det rikitgt lugnt. Idag fick han träffa Göran också. Haha det var roligt. Men jag tror han gillade Göran. Vem gillar inte den gubben liksom? ;)

Vet ni vad. Jag sitter här i hörnsoffan på mhe, den plats som alltid har varit den tryggaste platsen på jorden för mig. Och jag känner ingenting. Jag känner inget Mora-lugn, jag känner ingen förtvivlan över att snart åka hem. Jag känner inga känslor som tyder på att jag befnner mig på den tryggaste platsen på jorden. Jag känner inga Mora-känslor.

Är det bra? Betyder det att jag numera är så pass frisk att jag inte behöver Mora för att vara lugn längre? För på samma sätt är det med samtalen, terapin. Jag vet inte längre vad jag behöver hjälp med. Jag vet vad jag ska göra, och jag vet vad jag får för svar om jag frågar. Göran ska vägleda mig till målet, men hur gör han det om jag inte har några frågor?

Jag känner igen känslan, har upplevt den förut. Och kan inte låta bli att undra om det bror på att jag slappnar av? Jag vägrar göra samma misstag igen, men hur vet jag att det inte händer?

Jag vet inte vad jag kan göra bättre. Jag vet att jag vill vinna, men jag vet inte hur jag ska bära mig åt. Åh, varför ska det alltid vara så  svårt?


I växande tillstånd

Skrivet 2012-06-19 Klockan 17:24:08

Nej jag är inte gravid. Jag är bara förbannat bra på att bygga muskler. Hade kroppsbedömning idag oc jävlar vad det går framåt. Min förhoppning är att vara i mål musklemässigt nästa gång jag sätter min fot på Moras gator någon gång i slutet av sommaren. Jag kan, och det ska gå!

Nu sitter jag i dagrummet och är så trött att jag skulle kunna somna här och nu. Jag får lida för min hektiska studentvecka nu. Men jag har inte så mycket föt mig under dagarna så det var nog skapligt lägligt med en Mora-vecka nu i alla fall.

I veckan tänker jag lägga all energi på detaljerna. Och inte lämna någonting åt slumpen. Jag tänker inte tänka att allting löser sig och hoppas på att det gör det. Man lär av sina misstag och nu ska jag gå i mål med flaggan i topp. Jag tror på mig.

Puss på erSnälla kämpa, för din egen skull

Skrivet 2012-06-18 Klockan 17:22:57

Jag kan se din smärta, nästa nudda vid den.
Jag ser hur du plågas och jag känner med dig.
Jag vet att det gör ont att förändra, jag vet att skrämmer.
Men vet du? Det gör ondare att stanna kvar.

Jag vet att du plågas, men jag kan inte hjälpa dig.
Ingen kan göra det år dig.
Du måste inse, våga, agera och hoppa. Och tro.
Jag önskar du kunde förstå vad du gör.
Jag önskar du kunde se vad som händer.

Jag vet precis vad du känner. Jag vet hur ont det gör.
Så snälla, för din egen skull. Hoppa. Hoppa innan det är försent.


Det är min tur att må bra

Skrivet 2012-06-18 Klockan 17:15:04


Så kom då den stora dagen. Och jag vaknade med huvudvärk och regnet öste ner utanför förnstret. Då funderade jag på om vädergudarna hatar mig, eller omdet rentav berodde på att jag har fett mycket otur.

Tur att dagen inte fortsatte i samma bittra stämning. Efter Champangefrukost, mösskrivning och en massa sånt var avklarat kom solen fram och vi sprang ut lyckligare än någonsin.
På festen höll pappa tal för mig. Han förklarade hur turbulent min gymnasietid varit och hur stolt han var över mig att jag hade kommit så långt. Han sa att jag var stark som klarade det och han ville se mig leva som aldrig förr. Som bekant är min far inte den som uttrycker känslor särskilt ofta. Därav bet det extra hårt, och jag blev rörd till tårar.  

Kvällen avslutades med blandade känslor på statt och jag tror jag aldrig någonsin har känt mig så dubbel. Jag var så lycklig- för att jag klarat av gymnasiet samtidigt som jag jobbar med ett heltidsjobb vid sidan av - jag kämpar för att bli fri. Jag var så ledsen - för att precis när jag börjat komma in i en klass med männsikor jag faktiskt tycker riktigt mycket om så ska vi splittras. Och dessutom var jag så otroligt tacksam - för att jag över huvudtaget kunde känna några känslor alls. Vilket aldrig hade varit möjligt för bara några månader sedan.Tack till alla som gjorde min dag fantastisk. Och tack till mig själv, för att jag är så himla bra på att vara jag!


Mot Mora!

Skrivet 2012-06-18 Klockan 16:04:19

Hej hej hej hej! Det var minsann inte igår! Nu ska bli en aktiv bloggare igen. Set Har hänt så otroligt mycket. Studenten - med allt vad det innebär. Och jag har mått så himla fint. Ingen ångest - inga tvång. Och här sitter vi nu. Jag och Emil. På väg till Mora. Det har varit så mycket att jag inte ens hunnit tänka på det. Men det ska bli underbart. Jag vill verkligen visa honom mitt andra hem. Och allt som jag någonsin upplevt där. Han ska få träffa Göran också:) Det blir nog en riktigt bra vecka!

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3451236/images/2012/pic_206981118.jpg" class="image">-

Skrivet 2012-06-15 Klockan 21:58:34

Hörrni hörrni. Vet ni vad jag tänkte? Ni är ju inte så många som kommenterat vilka ni är, Ni är betydligt fler som tittar in och läser. Men kanske vill ni vara annonyma? Jag skulle ändå bli glad om ni lämnade ett spår efter er. Skicka en kommentar och skriv att ni vill vara anonyma. Eftsrom jag granskar alla kommentarer först kan jag bara låta bli att publicera dem. Eller så kan ni maila mig. 
viinterkatten@hotmail.com


Tusen tack till er som tror på mig! Ni inspirerar mig precis lika mycket. Tack för att ni peppar och pushar mig så bra. Ni får mig att tro på mig själv!  


I nöden prövas vännerna

Skrivet 2012-06-15 Klockan 21:44:34

God afton. Jag sitter i min soffa för första gången på mer än en vecka. Jag kommer inte ens ihåg när jag hade en hemmakväll helt för mig själv senast.

Den senaste veckan har jag umgåtts med klassen med världens längsta namn (aka Nv09b/SmNv09). Vi har umgåtts i princip dygnet runt. Men gud så roligt jag har haft. Har skrattat så jag fått magknip varenda dag. Det bästa är inte ens allt roligt vi gjort varje dag. Det är bara ett sånt fint plus i kanten. Vad som verkligen värmer lillhjärtat där inne är det sätt de behandlat och välkomnat mig som en i klassen.

Jag blir så himla glad när jag tänker på det. Jag har skaffat mig nya vänner. Vänner som tar emot mig med öppna armar och behandlar mig ärligt och bra. Vänner som ifrågasätter för att de vill veta och samtidigt accepterar den jag är utan vidare.  Vänner som säger att jag är som dem, att jag hör hemma i klassen, fast jag aldrig gått där.

Och med dem orden vill jag bara säga hur otroligt tacksam jag är. Och vilken jävla lyckligt lottad människa jag är trots allt.

Imrogon springer jag ut tillsammans med dessa underbara människor. Var där - och se min lycka!Vilka är ni?

Skrivet 2012-06-13 Klockan 09:26:55

Jag fick mig en liten funderare angående förra inlägget. Jag har ju sett på statistiken att ni är några som stycken som läser ändå, men jag har inte fattat att det är människor jag inte känner. Vet ju att mamma  och Martin Mac är mina bästa läsare i alla väder, men jag vill veta vilka ni är.

Så snälla, alla som läser detta, kommentera med namn, ålder och var du bor, samt varför du läser bloggen. Så får jag en uppfattning och får lära känna er lite bättre.

Puss!"Tänkvärt på vägen"

Skrivet 2012-06-13 Klockan 09:15:03

Hej! Jag har läst din blogg ett tag och känner att det är dags att jag lämnar ett avtryck.
Jag tycker verkligen att du är grym! det är häftigt att du tagit dig så långt. Jag har förstått att du vill lämna detaljer om behandling och sånt utanför bloggen, men jag undrar lite vad som motiverat dig mest att fortsätta kämpa även när det känns riktigt tufft. Du skulle inte kunna knåpa ihop en liten lista med "tänkvärt på vägen"? (den där Göran verkar vara en vis man och jag skulle gärna ta del av lite av hans klokheter)

Annars vill jag bara säga Tack, du motiverar och inspirerar. Kram!


Svar: Hej! Tusen tack för att du tror på mig. Det är just sånna här meddeladen/mail som får mig att inse att jag faktiskt hjälper andra, bara genom att dela med mig av mina egna problem. Sånna som du inspererar och motiverar mig att fortsätta kämpa, så jag antar att detta är en riktig win-win situation!
Och här kommer listan som alltid får mig att orka när jag helst vill lägga mig ner och dö. Det är framförallt Göran, men även min J., min allra största förebild och vän som lärt mig detta.* Betsäm dig. Hälften är vunnet bara man har tagit beslutet. Det är ofta här det smärtsamma ligger, att bestämma sig för att göra det svåra eller farliga. Men när man väl gjort det blir själva agerandet tio gånger enklare att genomföra.

* Tålamod. Det har en av dem saker som J. har tjatat sönder vartenda mail om. 99% av dem tankar jag har idag finns kvar imorgon. Men efter 6år av sjukdom kan jag ändå inse att det är värt det. Oavsett vad som händer är allt annat bättre än det jag har när jag sjuk. Jag kan offra hur många dagar som helst bara det leder till något bättre.

* Känn rädsla, men våga ändå. Vad det än handlar om- att äta två extra mackor till frukost, att hoppa över en promenad, vad som helst. Nog skrämmer det. Men det är inte farligt. Jag brukar tänka att fine, jag får väl vara rädd då. Jag får våga ändå. Hoppa fast det är långt ner till marken. Och för varje gång jag gjort det känns det lättre nästa gång.

* Gör något annorlunda. Varje gång jag sitter upp över öronen med ångest brukar jag tänka att jag är expert på att vara sjuk. Jag skulle fan kunna ta världsrekord i anorexi. Så därför har jag inget att förlora. Skulle det mot alla odds skita sig och jag skulle bli den feta, olyckliga människa jag alltid var så rädd för att bli, ja då kan jag väl alltid gå tillbaka till sjukdomen. Men har man dealat med demonerna 6år av sitt liv kan man offra ett till att se om man mår bättre av att göra annorlunda. Jag tänker alltid att det är värt att försöka.

* Och till sist. Det är okej att falla. Det är okej att vara svag och knappt komma upp ur sängen av alla tankar och all ångest som snurrar i huvudet. Det är okej att ligga i panikångest i fosterställningning på golvet och känna sig som världens minsta och mest värdelösa människa. För man reser sig igen, man tar nya tag och nästa gång klarar du ännu mer innan du faller. Det handlar om att hela hela tiden resa sig upp och ta nya tag. För det är så man utvecklas och vinner.

Hopas duär nöjd med svaret. Stor kramAj mitt huvud

Skrivet 2012-06-12 Klockan 22:21:39

Alltså det här med studentvecka kanske inte är min grej ändå. Jag spelar volleyboll, brännboll, springer runt hela stan och leker amazing race, har vattenkrig.

Det är tisdag. Och jag är så trött att jag skulle kunna somna stående. Mitt huvud dunkar. VARFÖR FINNS INGA RESERVER? VARFÖR ORKAR INTE KROPPEN???? Är hemma tidigt ikväll för att sova bort skiten tänkte jag. Fortsätter det i den här takten kan man ju undra vad det kommer bli av mig på lördag? Jag kommer väl vara en utslagen hög på studentmotagning.

MEn ändå, jag har så satans roligt hela tiden!!!


Upptagen männsika

Skrivet 2012-06-11 Klockan 17:07:21

Jag lyser med min frånvaro. Bokstavligen. Men jag har studentvecka, så därav är jag upptagen med att göra roliga saker tillsammans med alla naturare hela tiden.

Och jag har bara en sak att tillägga. Om jag hade varit lika dålig som för några månader sedan så hade jag aldrig kunnat njuta av studentfrukostaer, vattenkrig, grillkvällar och massa underbara männsikor. Jag är så jävla glad att jag har tagit mig hit. Jag strålar av friskhet och jag känner ingen ångest. Just nu är allt som heter sjukdom så otroligt långt borta. Jag lever och ler.  Är det friheten som väntar runt hörnet?


Angående studenten

Skrivet 2012-06-08 Klockan 21:13:28

När jag ändå sitter kan jag lika gärna ta det så att det inte blir några frågetecken.

Jag kommer av olika anledningar att ta studenten med SmNv/Nv09B istället för min egen klass. Och det är verkligen någonting jag vill göra. Det är människor jag har mer gemensamt med och de tog emot mig med öppna armar vilket känns jätteroligt. Det är helt enkelt lite bonnigare och manligare. 

Jag har pratat med vissa i klassen och dem förstår mig och tycker att jag tog rätt beslut även om de tycker att det är tråkigt. I vilket fall är jag glad att det har blivit såhär och jag ser fram emot att få fira med Nv.

Så hittar ni mig inte där ni trodde att jag var så vet ni varför. Imorgon på karnevalen hittar ni mig bland Nv-folket. Jag kommer springa ut med dem och jag kommer åka deras flak. Ifall ni hade tänkt att gratta mig eller så, vad vet jag? När det äntligen är över

Skrivet 2012-06-08 Klockan 20:48:31

God kväll. Vilken jävla dag. Dagen började med att jag testade min studentklänningen och insåg att jag vuxit ur den. Den satt som ett korvskinn, bokstavligen. Är det inte så jävla typiskt? Jag hade ändå köpt en som var för stor för att jag skulle kunna växa i den, men det hjälpte ju inte. Fan va trött jag blir på detta muskelbygge. Vill bara kunna köpa jeans och veta att dem inte blir för små om en månad.
Jag hatade livet en stund och sen räddadade mamma situation, så i helgen ska vi försöka köpa en ny.

Efter den brutala morgonen gick jag på den smärtsamma sista danslektionen med allt var det innebar.
Sen var jag helt slut.

För ett par timmar sedan tryckte jag tacos för ett helt kompani. Göran säger att det är coolt att jag kan äta så mycket. Att jag ska vara stolt över det. Och att vilken tjej som helst skulle vara avundsjuk på mig för att jag kan vara smal och äta mycket samtidigt. Kanske har han rätt?

Nu blir det soffmys här ett tag, sen sova tidigt. Jag har en hektisk dag imorgon med studentkarneval, sen åka i 120 till Ödeshög och kolla på jubileumsmatchen och sen jobba 20-01.


Dom som bländats av ljuset

Skrivet 2012-06-08 Klockan 20:31:39

Det värsta det är att du förstår
Du har gått samma vägar som jag går
Och bara dom som bländats av ljuset kan se hur bra vi mår
Vi som alltid varit dom samma
Vill helst av alltng vara några andra
En lögn som vi går på
Man blir sig själv ändå
Och min osäkerhet är min brist
Du letar den i ögonen
Så jag säger att jag inte har förändrats, men det har jag visst
Att du säger att nått känns rätt, men det här är fel!
Så länge jag håller i, är du hel

Dö. Nu heslt. För jag är så jävla trött på att ha dig vid min sida.Tal och tårar

Skrivet 2012-06-08 Klockan 14:14:26

Hon höll ett tal för oss idag Susanne- och det kan ha varit det finaste jag någonsin hört. Jag kan inte beskriva med ord hur det kändes att lämna den där danssalen idag. Jag har aldrig känt mig så jävla tung i kroppen. Samtidigt en sån ren lycka över allt fantastiskt vi upplevt tillsammans. VAd som än händer kommer jag alltid att minnas den här tiden. Av allt jag har lärt mig av Susanne och gruppen finns det två sak som är de viktigaste. Att våga och att känna. JAg hade inte varit samma person idag utan er. Tack för de över 200 danslektioner vi upplevt tillsammans. Tack för att ni ville dela den tiden med mig. I will always love you<3


Möt Anna, sista delen

Skrivet 2012-06-07 Klockan 22:07:08

Jeg er aldri så stolt over meg selv som når jeg klarer å gjøre tvert om det som tankene vil. Man må være årvåken. Hvert sekund. Det er utrolig krevende og jobbig, men det er verre å ikke ta jobben. Man må ta den før eller senere. Jeg er klar med stridsøks og full utrustning. Den jævelen skal ut. Det handler om å ta to skiver brød ekstra til kveldsmat, selv om du har spist alle grunnmåltidene og to mellommåltid med 7 smørgåser og næringsdrikk på hver. Det handler om å trykke i seg en hel sjokoladeplate. Ikke fordi du har så veldig lyst på, men fordi du vet det er vanskelig. Du vet tankene alltid finner en god unnskyldning til å IKKE spise den. Vi har bare denne sjansen her. Og jeg er så dritt lei av å kaste vekk mine ungdomsår på noe så meningsløst. Et nervøst streben etter å prestere, å være bra nok, å være ”perfekt”. Vi er alle vakre, bare vi viser oss selv som vi er og at vi faktisk tror på at vi selv er bra nok. Det er ikke lett, men ofte tror vi på det vi sier til oss selv mange nok ganger. Jeg håper det gjelder de sjuke tankene også. Gå imot lenge nok, så forsvinner de. Bevise at de ikke har rett. Det er den vanskelige veien, men den eneste veien. Nå gjelder det bare å ha tålmodighet.

 

Vil til slutt bare si at å støtte hverandre i en sånn situasjon er uendelig viktig. Jeg har funnet støtte med mine venner som jeg har fått i Mora. Emma er en enorm inspirasjon for meg og støtte. Jeg kommer aldri til å glemme da jeg var i Mora på min andre uke, da var hun der sin første. Jeg hadde kastet kjøkkenvekten under min første hjemmeperiode, noe som krevde utrolig mye. Andre dagen Emma var der, ble jeg med henne ut i Moras gater. Hun hadde med sin kjøkkenvekt og kastet den i søppelet. Da skjønte jeg at vi skulle klare det. Banke ut sjukdommen. All den styrke og mot som var i den jenta, det ble min inspirasjon. Jeg begynte å tro på et liv i frihet. Vi tar denne kampen sammen. Vi er aldri alene. Sammen er vi sterkere.  Og vi ska ikke bare bli friske. Vi skal bli fri.


kjøkkenvekten = köksvåg (tror jag)
Stort tack för att du ville berätta din historia. Du är en fantastisk vän och tillsammans ska vi klara detta.Hör på, jag tar steget ur vår sista dans.

Skrivet 2012-06-07 Klockan 21:54:56Imorgon är det över, finito för alltid. Jag kan inte fatta att det är sant. Efter att ha umgåts, svettats, gråtit och skrattat tillsammans i två år ska vi nu splitras. Imorgon dansar jag och min underbara grupp för sista gången.

Jag vill inte ens fatta att det är sant. Jag har vuxit så otroligt mycket tillsammans med dem. Jag har lärt mig så mycket och haft så himla kul. Jag vill aldrig att våra stunder ska ta slut. Jag vill stanna tiden en fredagsmorgon när jag är i skolans danssal omringad av underbara människor. Jag vill föralltid stanna i den underbara känslan.

Så för att spara mina tårar tills morgondagens lektion och inte bryta ihop här och nu i soffan tänker jag sammanfatta det bästa av det bästa från dessa år.

Susanne Skårstedt - Allas våran förebild som betyder så otroligt mycket för oss alla. För att hon gjort varje lektion till ett nöje och för att hon lärt oss allt vi kan.
Sammanhållningen - Vi är alla en och samma och tillsammans har vi dragit med varandra och lyckats utvecklas som grupp.
Angels - Koreografin som blev Susannes mästerverk och som betydde så mycket för oss på flera plan. Det var den första riktigt seriösa koregrafi vi hade med ett djupare budskap.
Pirates - Den sista dansen vi gjorde tillsammans. Vi höll inte tillbaka på någonting och svett, tårar och vatten fanns precis överallt. Inte ett öga var torrt och känslan när vi dansade vår sista koregrafi tillsammans var det sjukaste jag varit med om. Så mycket känslor och tankar på en och samma gång....

Skrivet 2012-06-07 Klockan 06:30:10

Åh, herregud. Jag skulle kunna äta ihjäl mig, bokstavligen. 

Min frukost idag bestod av en gigantisk tallrick med turkisk yoghurt, flingor, banan och kanel.
Tre mjukmackor med massa pålägg (typ banan, skinka, ost)
ägg
nötter

Och då är jag sådär lagom mätt. Känner jag för att bli ordentligt mätt skulle jag enkelt kunna trycka en hel tallrick yoghurt till.

Ändå vaknar jag verje morgon och tror jag ska avlida för att jag är så hungrig. Igår åt jag och emil prådig trerätters och bara några timmar senare skriker kroppstackarn efter mat igen.

Vad fan händer med mig? Jag ruinerar mig själv med mitt ätande. Jag bokstavligen äter upp alla mina sparade pengar. Åh herregud, varför finns inga begränsningar. Vad lider jag av?


Möt Anna, del 2

Skrivet 2012-06-06 Klockan 11:12:40

Min onkel hadde hørt om MHE for lenge siden. Der ble folk friske. Det tok ikke lange tiden før jeg fikk komme dit. Der fikk vi bestemme alt vi ville av mat og hvordan vi ville jobbe mot sjukdommen selv. Jeg ble mer og mer motivert som tiden gikk. Jeg fikk bygd opp kroppen og lært hvordan og hvorfor vi trenger mat. Jeg møtte en gjeng med fantastiske jenter, deriblant min beste Emma. Terapeutene og personalet på MHE er som engler. De kunne svare på alt jeg hadde av merkelige spørsmål, og da mener jeg virkelig ALT. Jeg gikk i behandling i til sammen litt over et år.

 

Etter en tyngre periode i høst/vinter har jeg fått kommet tilbake til mer oppfølgning. Før man vet ordet av det har tankene tatt over. Den er så lunefull, den sjukdommen. Den spiser seg inn i livet og før man vet ordet av det, så er man fanget igjen. Redsel. Angst. Det er jobbig å måtte ta taket en gang til, etter å ha klart å bygget opp kroppen til det man kaller ”frisk”. Nå må jeg ta den jobben igjen. Mye mat. Mye tanker. Mye angst.

 

Men nå er angsten annerledes enn for to år siden. Nå er angsten større på å ikke være frisk. Angsten er større på å se sjuk ut. På  å se ut som en gutt i kroppen og på å leve et liv i fengsel. Noen trenger kanskje et återfall for å kunne ta de siste stegene. Et liv i anoreksi er ikke et verdig liv.

 

Forstyrret oppfatning av det perfekte ideal er ikke noe å strebe etter. Det blir aldri bra nok. Hva er det å være vakker? For meg er det en personlighet, glødende, bekymringsløse øyner. Det handler ikke om man har den perfekte kroppen eller ikke. Det handler ikke om hva man presterer med maten og ikke. Om man klarer å unnlate å spise den siste biten. Jeg tror på det mer nå enn før. Det er ikke vakkert å se ut som en tenåringsgutt i kroppen, uten kvinnelige former og hvor det eneste man bryr seg om er mat og mosjon. Livet kan være så mye mer. Jeg tror på dette mer enn noen gang.Ännu mer bal!

Skrivet 2012-06-05 Klockan 20:35:19
Det är okej att tycka att man är fin. Och jag är fin. Och stark. Vad den jäveln än säger.


Ni vet hur det känns, när röda ögon ser svart

Skrivet 2012-06-05 Klockan 20:18:51

SLUTA!!!!!!!!!

Nu räcker det. Du gör inte fel. Du gör rätt. Du vet att du är så jävla mycket starkare. Och du vet att den jäveln gör allt för att vinna. Han kämpar för sin överlevnad. Men du kan bättre. Du vet vad som gäller. Stålsätt dig. Och skärp dig nu Emma, för helvete!


Hur kan man vinna utan att veta?

Skrivet 2012-06-05 Klockan 16:51:05Helt plötsligt vaknar man en dag och inser att man inte längre är den mentalt rubbade person man en gång var. Man har inte längre ångest dagarna i ända, man känner inte längre den jagande paniken av att testa något nytt.

Jag har redan prövat allt som då kändes lika hemskt som en avrättning. Jag kan inte se något mer konkret jag kan göra. Jag har redan förändrat allt jag kan förändra. Så vad händer nu?

Jag är livrädd, uppriktigt sagt. Livrädd att bli fast i det halvfriska och inte komma längre, precis som förra gången. Livrädd att föralltid pendla mellan frisk och sjuk likt berg-och-dal bana.

Jag är så fruktansvärt rädd att fastna här. Men jag vet inte vad jag kan göra för att det inte ska bli så. Jag kan inte göra mer än jag redan gör. Så hur når jag friheten?

J säger ständigt till mig att jag måste ha tålamod, och att varje dag är viktig. Men om friheten nu är en känsla, når jag den bara genom att invänta?

Jag börjar bli så trött på att gå här och vänta på att bli fri. Jag vet att jag kan må så mycket bättre än såhär, och jag vill må bättre. Men hur når jag dit när gamla metoder inte längre är lösningen?Möt Anna, del 1

Skrivet 2012-06-05 Klockan 09:09:25

Här kommer min fina norska vän Annas historia. <3


Min historie

Det er nå to og et halvt år siden jeg var på mitt verste. Da var jeg sjuk i anoreksi. Det verste jeg har vært igjennom. Skulle ønske den sjukdommen ikke fantes.  Ingen, og da mener jeg INGEN fortjener å ha det som sjukdommen vil.

 

Vi lever i en verden med krav. Som tenåringsjente skal man være populær, flink sosialt, dyktig i skolen og hjemme, helst være god i noe sport og man skal være vakker. Å leve opp til det perfekte idealet er ikke lett, og det var sånn det begynte for meg. En forstyrret oppfatning av at jeg ikke var bra nok, og et ønske om å bli perfekt. Da ville alle andre like meg. Da ville de andre jentene som ikke ville være sammen med meg, ville være venn med meg. Bare jeg ble perfekt nok.

 

Helvetet startet med en beslutning om å bli vegetarianer. Da fikk jeg en unnskyldning til å spise annerledes enn andre. Etter hvert ble det også mindre. Og for mye trening. Da omgivelsene merket at jeg hadde gått ned masse i vekt og begynte å skjønne at jeg var syk,  da var det allerede for sent. Jeg var fanget i sjukdommen. Jeg trengte hjelp.

 

Jeg innrømmet at jeg var sjuk, og mamma tok meg med til lege. Jeg startet behandling på BUP. Jeg gikk i behandling i et halvt år, men vondt ble verre. Jeg tappet mye vekt i begynnelsen av behandlingen og psykisk ble jeg ikke noe bedre. Alt var håpløst.Snart...

Skrivet 2012-06-04 Klockan 18:22:32

Åh. Har precis läst en sån otroligt fin historia från tjejen som ska gästblogga hos mig mycket mycket snart. Texten är skriven på norska, men snälla, plöj igenom det ändå. Det är så himla fin läsningen. Och vi känner så lika på många punkter. Hon är så fin! <3


Never look back

Skrivet 2012-06-03 Klockan 21:30:21

Det finns så mycket minnen här, i huset där allt hände. På något sätt har jag alltid kännt det som att sjukdomen sitter i väggarna. Speciellt i köket. Det kändes som att jag inte kunde vistas här utan att ångesten hoppade på mig och sög sig in likt en igel.

Idag, och just nu, känns det verkligen annorlunda. Det är så himla vackert här, bland människor jag tycker så mycket om.

Samma sak är det med kläder. Tog på mig en skjorta igår som jag använde jämt när jag mådde som sämst. På något sätt sitter känslan av att må dåligt kvar i plaggen.  Jag fick sån obehagskänsla.

Kanske går det ändå, om man bara bestämmer sig för att saker inte är så jobbiga som dem verkar. Kanske är hemligheten så enkel som att aldrig blicka tillbaka?


Fix you

Skrivet 2012-06-03 Klockan 16:58:06

Hej ni fina. Åkte helt spontant och oplanerat till ödeshög igår. Sov med pojken och nu har vi åkt buss och tåg i en halv evighet genom hela östergötland. Snart ska hem till mamma och pappa och fika och sen sova där inatt.

Kan även avslöja att om en vecka eller liknande kommer en underbar tjej gästblogga här och berätta om sina upplevelser och sin kamp mot sjukdomen. Hon är fantastisk och alldeles för fin för att behöva gå igenom något sånt här. Saknar henne gör jag också.Tänk om jag ångrar mig och sedan ångrar mig igen

Skrivet 2012-06-02 Klockan 20:42:07

Den dagen jag blir fri kommer jag göra följande:

Äta en trerätters med pappa då han även kommer dricka kaffe (bestämdes för ca  3år sedan)
Anmäla mig till en buggkurs med Emil - hans belöning till mig om jag klarar det. Och gissa om jag vill se honom dansa!
Tatuera mig- en enkel text som alltid ska påminna mig om att aldrig gå tillbaka
Ta emot t-shirt nummer tre av Göran och tänka: Fan Emma! Du klarade det. Du kan göra allt du vill.Som jag längtar efter den dagen. Som jag trånar efter den känslan av att ha klarat det. Jag är så otroligt trött på att "bli frisk" varenda dag. Jag vill bara vara klar nu, helst igår.

Nu får jag varken ge upp eller slappna av. Tålamod. Sen är jag snart där.Tålamod

Skrivet 2012-06-01 Klockan 11:44:20Herr Carlsson

Skrivet 2012-06-01 Klockan 11:29:56

Vaknade med tryck över bröstet. Hatade livet. Sen ringde jag Göran och vi pratade säkert en halvtimma om allt som hänt. Mådde så sjukt jävla mycket bättre direkt. Litar på den gubben till 110%. Som jag sagt 100 gånger tidigare- fy tusan vilket bra team vi är!!! Ja ba gör! Han säger och jag gör. Nu är jag fit for fight och redo för livet igen. Förövrigt har jag och Emil varit tillsammans i ett år och två månader idag!


RSS 2.0